Skip to Main Content Mälardalens universitet | Mälardalens universitetReferenshanteringsprogram

Välkommen till guiden Referenshanteringsprogram!

I den här guiden hittar du information om referenshanteringsprogram. Referenshanteringsprogram är mjukvara som du använder för att samla och organisera dina referenser. Du kan integrera referenserna med MS Word så att du kan skapa automatiska litteraturhänvisningar i din text. När du använder ett referenshanteringsprogram exporterar du referenser från en databas eller bibliotekskatalog för att sedan skapa ett samlat bibliotek med alla dina referenser i programmet.

Om en referens du vill använda inte finns i en databas eller bibliotekskatalog så kan du lägga till den manuellt. Om du skriver med LaTeX kan du använda ett referenshanteringsprogram för att organisera din Bibtex-fil. Det finns många olika referenshanteringsprogram, både fria och sådana som kräver en licens. I den här guiden kan du läsa mer om referenshanteringsprogrammen EndNote, EndNote Basic (Tidigare EndNote Online) och Mendeley.

Behöver du hjälp med ett referenshanteringsprogram?

Kontakta oss på biblioteket om du vill lära dig något av programmen EndNote, EndNote Online eller Mendeley.

Är ni flera på er avdelning som behöver hjälp så kan vi boka in ett tillfälle där vi träffas gemensamt. Nedan finns länk till bokningsformulär för hjälp med referenshanteringsprogram.Håll även utkik efter bibliotekets doktorandkurs, som ges regelbundet, där ett av kurstillfällena handlar om EndNote. Du kan även kontakta oss på biblioteket om du redan använder något av programmen men har stött på något problem.

Här kan du boka tid för enskild vägledning med bibliotekarie:

Om du behöver hjälp med referenshantering så är du välkommen att boka en tid: